Svédország
Svédország

Első élményeim Svédországból

Sziasztok a nevem Miklós Dorottya. A legfőbb hobbim a fotózás. Szeretem megmutatni azt, amit minden ember látt és mégsem veszik észre. Sok dolog van a világban ami megmutatja magát de az emberek nem látják meg.

19 éves koromig Erdélyben éltem, folyton utaztunk a családdal mikor csak lehetet. Nagyon szeretettem nézegedtni  a világtérképet és azon gondolkodtam, hogy hová fogok eljutni ezen a nagy vilagon. Jártam Erdély legtöbb helyén és Magyarországon. Aztán az életem nagyott fordult velem és 2019 szeptemberében költöztem Svédországba.

Nagyon sok minden járt a fejemben, talán leginkább az, hogy most új élet kezdődik és mindent ki kell hozni belőle.

Minden nap felfedeztem valami újat.Találkoztam új emberekkel és új helyzetekkel. Svédország egy nagyon befogadó ország igy sok nemzet lakja akik jól megférnek egymás mellett.  Egy északi ország ahol többnyire nedves és hideg a levegő de ez nem csak az éghajlatra hanem az emberekre is elmondható. Külső szemmel nézve ezt az északi népet egy barátságos mosolygós népet látunk, de ne a boritóról itéljen az ember. Igazából egy bezárkozott a saját gondjaival küszködő embert látunk a mindennapokban.

Furcsa volt egy erdélyi kisfalu után, ahol mindenki ismer mindenkit egy városba költözni, ahol csak néhány magyar nyelvű családot ismerek. Minden valahogy olyan távolinak tűnt. Aztán teltek a hetek és rájöttem, hogy nem is olyan rossz itt lenni.  Minden óriási élmény volt az első hónapokban. Minden új szó amit megértettem és minden mondat amit helyesen mondtam el.

Svédország lett az az ország ahol előre találkoztam azzal hogy a magyar ember igazán összetartó és segitőkész. Itt igazán nagy a magyar összetartás.

  Nagyon sokat kirándulok és látom azt, hogy Erdély természeti szépségeihez sok mindenben hasonlit Svédország. A kemény sziklákra épült országban sok meglepő helyen találhatóak tavak, vizesések sziklák és erdők.  Svédország alkotmányos monarchia és ebből következik, hogy nagyon sok régi és különleges kastély is található az ország területén.

Szeretem Svédországban az emberek felfogását. Nekik nem az számít, hogy mit mutat a külvilág felé hanem az a fontos nekük, hogy hol kirándulnak és milyen élményeket élnek át. Különlegesek az ünnepek a sötét telek és a nagyon világos nyarak.

 

Svédországi élménybeszámoló