Zoorope, Svábik Krisztián
Európa

Zoorope – Barangolás Európa állatkertjeiben

Az európai állatkertészeti szakma aktív résztvevőjeként nagy örömömre szolgál, hogy napjainkra már állatkertekkel foglalkozó magyar nyelvű – hivatalos és nem hivatalos – weboldalak egyaránt lehetővé teszik az állatkertekkel kapcsolatos ismeretszerzést, információátadást és kommunikációt, legyen az szakmai indíttatású vagy „pusztán” érdeklődésen alapuló kérdésözön.

Svábik Krisztián vagyok, biológus-ökológusként végeztem 2008-ben. Az elmúlt tíz évben két magyarországi, a debreceni és budapesti állatkertekben dolgoztam, jelenleg pedig egy közepes gyűjteményű svájci magánállatkertben tevékenykedem, mint területvezető.

2012-ben indítottam útjára az európai állatkertekkel foglalkozó honlapom. A Zoorope létrehozásának elsődleges célja a mesélés. Mesélni. Az öreg kontinens állatkertjeinek történetét mesélni, megemlékezve múltról, megmutatva jelent, megidézni jövőt. Stílusában könnyed útleírások, barangolások tárháza igyekszik lenni e mesélés, ám mégis szándékoltan informatív adatmennyiséggel és fotóanyaggal sáfárkodva. Bízom benne, hogy a képzeletbeli utazások leírásának olykor száraz ismeretanyaga a laikusokat sem rettenti vissza az úton, és a gazdag képi illusztráció képes lesz tovább szőni a mese szálát.

Az Állatkert ismertetők menüpont tartalmát illetően európai állatkertek, valamint azok bemutatóinak részletes, fotókkal gazdagon illusztrált leírásait tartalmazza. A szubjektív szegmenst próbáltam ötvözni a kisebb-nagyobb „mesék elmondásakor” tapasztalható objektív nézőponttal. E kategóriájú cikkek megírásában részben kedves szakmai ismerőseim egyaránt részt vesznek.

A Tartástechnológia menüpont főbb kategóriák szerint csoportosítva tartalmaz olyan állatkertészettel foglalkozó szakfordításokat és cikkeket, melyek közlésével elsődleges célom a hazai állatkertészeti szakma magyar nyelvű ismeretanyagának bővítése, s így elsősorban a szakmai közösség számára lehet hasznos dokumentáció.

Mind az állatkert leírások, mind a különböző témájú szakcikkek száma várhatóan folyamatosan gyarapszik időm engedtével. Bízom benne, hogy a kikapcsolódást jelentő olvasatokon túlmenően az oldal információtartalma a Kollégák munkáját is képes lesz segíteni.

Ha szeretnél többet olvasni Európa állatkertjeiről, itt megteheted: www.zoorope.hu

Zoorope a Facebook-on

Zoorope – Barangolás Európa állatkertjeiben