Porto
Európa,  Portugália

Portugália – 2. kör!

Duncsák Krisztina, magyar nyelvű, telepített idegenvezető, esküvőszervező mesél Portugália szépségeiről, az ott található Unesco Világörökségbe bekerült helyszínekről.

Duncsák Krisztina
Duncsák Krisztina

Idegenvezetőként azt mondhatom, második otthonommá vált a gyönyörű ország, ezért szívesen megmutatom, én mibe szerettem itt bele. Portugáliában több Unesco Világörökség Programba bekerült helyi látnivaló van. Híresebb és kevésbé híres is. A tapasztalat az, hogy a turisták szívesen keresik fel, ám mégis keveset tudnak róluk, pedig lélegzetelállítóak és nagyon izgalmasak.

Az Unesco, világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti szempontból egyedinek számító értékek, melyeket megóvni kíván a világ az eredeti szépségében. 193 ország képviselteti magát benne. 1972. november 16-án alapították és azóta töretlenül szárnyal, szebbnél szebb épület, helyszín került fel a listára. Portugália területéről a 2019. évvel bezárólag tizenhét helyszín került fel a Világörökségi Listára, valamint tizenkilenc további helyszín várakozik még. A legtöbb helyre a tömegközlekedés is nagyon jó, könnyen megközelíthető.

Angra do Heroísmo városának központi területe

Angra néven is ismert, az Azori-szigeteken található város. A 15. század második felében alapították. A Napóleoni háborúk idején ide volt száműzve Almeida Garrett és II. Mária portugál királynő menedékeként is szolgált. A város 1983-ban került fel az UNESCO Világörökségi helyszíneinek listájára szépségével. Tudtad, hogy kétszer is volt Portugália fővárosa? Ma már nem az, de bizony az volt valamikor.

A Szent Jeromos-kolostor és a Belém-torony(Torre de Belém ), Lisszabon

A gyönyörű kolostor Lisszabon legjelentősebb műemléki épületegyüttese a közeli Belém-toronnyal és a Felfedezők emlékművével együtt. A mánuel stílus egyik legsikeresebb alkotása, ami a késő gótika és a kora reneszánsz sajátos változata tulajdonképpen. Gazdag díszítés, főképp a kőfaragások jellemzik.

Torre de Belém, a Belém-torony egy 16. századi erőd, mely jellegzetes dúsan faragott erkélyeiről(manuelino stílus), tornyocskáiról. Vasco da Gama felfedezőútjának emlékére épült, Francisco de Arruda hadmérnök tervezésében. Egyrészt ünnepélyes kapunak épült, másrészt Lisszabon védelmi rendszerének részeként is jelentős szerepet kapott korábban. Lisszabonba járva mindenképp érdemes megnézni.

Győzelmes Szűz Mária-kolostor, Batalha

Az épületegyüttes különleges értéke az, hogy méretében a legnagyobb angol gótika hatása alatt épített templom és kolostor Portugáliában. 1388-ban kezdődött. 1416-ra készült el maga a templom. 1434-ben az alapító kápolna, a káptalani terem és a sekrestye. És végül egy panteon építésébe kezdtek, amit mai napig sem fejeztek be. Ez a nevezetes Befejezetlen kápolna, ahogy sokan ismerhetik.

Krisztus-rendi kolostor

Tomárban található a Convento de Cristo. Tomar városa Portugália egyik történelmi gyöngyszeme és egyben a Templomosok egyik utolsó fellegvára is. A kolostor eredetileg a 12. században a templomos rendnek épült, majd a Mi Urunk Jézus Krisztus lovagrend 1334-ben foglalta el azt. Szebbnél szebb kerengőiről híres és a már említett mánuel stílusról.

Évora történelmi központja

Évora kb. 2000 éves múlttal rendelkező település. Még a rómaiak idején lett fontos, jelentőségteljes város. A mórok is elfoglalták, spanyol fennhatóság alá is tartozott, majd végül a portugálok visszahódították. Így mindegyik nép stílusa keveredik az épületekben. Templom, kápolna, palota, kolostor, erőd jellegű katedrális is akad a város látnivalói között, nem beszélve a megalitokról, a hatalmas kövekből épült emlékekről, amit szintén érdemes megnézni.

Alcobaça-kolostor

Lisszabontól 100 km-re található ciszterci kolostor, épületegyüttes. Portugália egyházi központja. Egy történet is köthető hozzá. I. Alfonz megfogadta, hogy amennyiben a mórok ellen folytatott háborúja eredményes lesz, kolostort épít Szűzanya tiszteletére. Végül fogadalmát betartva, 1153-ban Alcobaçát és annak környékét a Ciszterci rend apátjának, Clairvaux-i Szent Bernátnak ajándékozta. Erről tanúskodnak legalábbis az ott kirakott kék azulejo csempéből készült faliképek.

Sintra, kultúrtáj

Sintra korábban a portugál királyok nyári székhelye volt. A történelmi város számos viszontagságon ment keresztül, ám így is rengeteg látnivaló akad, amiért érdemes felkeresni. Például a városközpontban található Palácio Nacional de Sintra, mely fordított tölcsérekre hasonlító kéményeiről híres épület (a tölcsérek alatt található a konyha, ahol nyárson sütötték a vadászaton elkapott vadakat korábban). Vagy a magaslaton lévő Palácio Nacional de Pena palota, ami színes falai és stílusa miatt annyira közkedvelt a turisták körében. Az épület mór, mánuel, rokokó és keleti stílusjegyeket is magán viseli. Szintén itt található a Castelo dos Mouros nevezetű vár és a Palácio de Monserrate palota, mely kiemelkedően gyönyörű, ápolt kertjeiről híres. De a Sintrát körülvevő erdőt, a  Serra de Sintrát is megemlíthetném, amiért érdemes felkeresni a környéket.

Porto történelmi központja

Portóról több napon keresztül lehetne mesélni, annyi látnivalója akad, ezért érdemes rá időt szánni és meglátogatni. Az ország második legnagyobb és leglátványosabb városa tulajdonképpen. Történelmét egész a 4. századig vissza tudják vezetni. 2001-ben Európa kulturális fővárosának is megválasztották. Erről a székesegyháza, a Torre dos Clérigos a klerikusok tornya, az Igreja dos Clérigos tornya a klerikusok temploma, a Tőzsdepalota a Palácio da Bolsa, a D. Maria Pia-híd, amit Gustave Eiffel tervei alapján építették, a Dom Luís I híd, amit Théophile Seyrig tervei alapján építettek (1881 és 1886 között), a Casa da Música gondoskodott, de hosszasan lehetne sorolni a látnivalókat.

Idegenvezetés egész Portugáliában

magyarutaskisero@gmail.com

http://www.portugalhu.com/

A Côa völgye és Siega Verde történelem előtti sziklarajzai

Az egyik legjelentősebb és legrégebbi őskori sziklarajzok és faragások a portugáliai Côa-völgy és a spanyolországi Siega Verde területén találhatók. A folyók völgyében a partfal szikláin, több kilométeren át láthatóak a paleolit kori kőrajzolatok, vésetek. 1998 óta védett

A madeirai „ Laurisilva ” (babérlombú erdő)

Madeirai egy vulkáni eredetű sziget. Éghajlata igen változatos. A jelentős magasságkülönbségek miatta. A magasan húzódó hegyek és lentebbi völgyek, a tenger közelsége miatt. A korábban az egész szigetet behálózó örökzöld babérlombú erdőkből ma már elég kis rész maradt csak meg, például a Ribeira da Fonte da Laura völgyében, Madeira Természetvédelmi Parkjában.

Az Alto Douro borvidék

A portói borokat adó teraszos szőlőültetvények miatt lett híres a táj. A világ legkorábban kijelölt borvidékeinek egyike. Közelmúltban az itt megtermelt bort egy év érlelés után gályákon úsztatták le a Douro folyó alsó, hajózható szakaszán a torkolatig, hogy Vila Nova de Gaia pincéiben érleljék tovább. Ma már persze ez másként van. Aki a minőségi italokat, a finom borokat szereti, annak kihagyhatatlan látnivaló.

Guimarães történelmi központja

A város korábbi települések helyén Vímara Peres gróf alapította még 868-ban. Portugália első fővárosa volt. Guimarães városban kiáltották ki Portugália függetlenségét is. A Világörökség részeként középkori műemlék épületei miatt választották be elsősorban. 2012-ben a megtisztelő Európa kulturális fővárosa nevet is megkapta.

Pico szigete, borvidék, kultúrtáj

Azori-szigetcsoport része Pico szigete. A fő gazdasági ágak közé tartozik a bortermelés jó fekvése és éghajlata miatt, de jelentős a turizmus is.

Elvas erődítményei

Portugália keleti szélén, a spanyol határnál fekszik Elvas. A város védelmében építették az erődítményrendszert korábban, ami Parada do Castelo néven ismernek a helyiek. 1498 és 1622 között készült a 40 méter magas falakkal körülvett, csillag alakú erődítmény, melyet a kapuk, a vizesárok, két börtön tesznek még izgalmassá, na meg a vízvezetékrendszere. A 7 km hosszú vízvezeték több mint 100 éven keresztül készült. 843 boltíve, több mint 30 m magasan emelkedik a város fölé. És ami a legérdekesebb, még mindig biztosítja a vízellátást a városnak. De nem csak ezért vonzó, hanem azért is, mert csupán 12 km-re fekszik a spanyol határtól.

Coimbrai egyetem

Portugália legrégebbi egyeteme, már ezért megérdemli a megtisztelő Unescos jelölést. 1290-ben alapították és azóta is működik, bár jelentős átépítés után. Híres még a világ egyik legszebb könyvtáráról a Biblioteca Joaninaról. Ha szereted a gyönyörű épületeket, ne hagyd ki.

Mafra-palota, kolostor és királyi vadaspark

Lisszabon városközpontjától 29 km-re található lenyűgöző palotájával, kolostorával, könyvtárával és a székesegyházával, illetve nem utolsó sorban gyönyörű vadasparkjával. Nagylelkű János portugál király építtette a kolostort, annak tiszteletére, hogy felesége, Ausztriai Mária életképes fiúgyermeknek adott életet. 1707-ben kezdték el Johann Friedrich Ludwig tervei alapján és 1730-ban fejezték be. Ez a palota lett a portugál királyok nyári rezidenciája vadászatokhoz. A székesegyházban, a világon egyedülálló módon, három pár nagy, közös hangzásra épített kettős orgonát helyeztek el. Hiába a grandiózus terv, végül az így összesen hat darab hangszer egészen 1835-től először 2009-ben szólalt meg együtt, 11 év felújítás után. A könyvtára 88 méter hosszú, 9,5 méter széles és 13 méter magas. Manuel Caetano de Sousa tervei alapján épült.

Bom Jesus do Monte

Lenyűgöző neoklasszicista katedrális, mely az egyik legújabb Unescoba bekerült épület Portugáliában. Braga városában található. Zarándokhelyként is ismert. 581 lépcsőfok megmászásával kerülhetünk beljebb az épületbe. Utunkat kápolnák és szökőkutak, szobrok kísérik. Ha a lépcsőzés nem a mi sportunk, akkor vízzel működtetett egyedülálló siklójával is feljuthatunk a templomhoz.

Portugália Vol.2